Premieră istorică negativă la Samsung, grevă majoră pe 7 iunie. Cu ce a supărat gigantul coreean 28.000 de angajați

de: Ozana Mazilu
04 06. 2024

Pentru prima dată în istoria sa, gigantul tehnologic Samsung Electronics se confruntă cu o grevă majoră a angajaților săi, care va avea loc pe 7 iunie.

Sindicatul reprezentând aproximativ 28.000 de angajați, adică 20% din forța de muncă a companiei, a anunțat recent că muncitorii vor intra în grevă timp de o zi, după ce negocierile privind salariile au eșuat.

Grevă majoră la Samsung

Într-o conferință de presă transmisă live, un purtător de cuvânt al Sindicatului Național al Angajaților Samsung Electronics a spus: „Declarăm grevă în fața neglijenței companiei față de muncitori. Am încercat să rezolvăm problema prin dialog”.

Președintele sindicatului, Son Woo-mok, a explicat că sindicatul a acceptat creșterea salarială propusă de companie, dar solicită o zi suplimentară de concediu și un sistem transparent de măsurare a bonusurilor de performanță bazat pe profitul din vânzări.

„Compania nu ne ascultă și nu comunică de la ultima noastră sesiune de negocieri”, a adăugat el.

Un oficial Samsung a declarat că firma va continua dialogul cu sindicatul, așa cum a făcut și până acum. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al sindicatului a avertizat că acțiunea de grevă de o zi ar putea duce la o grevă generală în viitor, subliniind că „responsabilitatea pentru orice acțiune colectivă de acum înainte revine integral companiei”.

Moment critic pentru gigant

Samsung Electronics, unul dintre cei mai mari producători de smartphone-uri și cipuri de memorie din lume, a evitat sindicalizarea angajaților săi timp de aproape 50 de ani, adoptând uneori tactici dure, potrivit criticilor. Fondatorul Samsung, Lee Byung-chul, a fost vehement împotriva sindicatelor, declarând că nu le va permite „până nu voi avea pământ peste ochi”.

În 2019, organizatorii au profitat de oportunitatea oferită de guvernul de stânga al președintelui Moon Jae-in și de controversa din jurul procesului de corupție al vicepreședintelui de atunci al companiei, Lee Jae-yong, nepotul fondatorului, pentru a înființa un sindicat.

Kim Dae-jong, profesor de business la Universitatea Sejong, a declarat că „având 20% din forța de muncă în grevă va afecta semnificativ compania în ansamblu, mai ales într-un moment în care trebuie să acționeze rapid în industria semiconductorilor în continuă evoluție. Spre deosebire de Hyundai Motor, care s-a confruntat cu greve aproape anual, managementul Samsung va avea dificultăți în gestionarea acestei situații, deoarece nu a mai avut de-a face cu o grevă până acum”.

Această grevă vine într-un moment critic pentru Samsung, cel mai mare producător de cipuri de memorie din lume, a cărui activitate este esențială pentru lanțurile globale de aprovizionare cu semiconductori.